04/12/2010

Φοιτητές-Λονδίνο-Κύπρος

Στο Λονδίνο 80000 φοιτητές ξεχύθηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την (προβαλλόμενη) αύξηση των διδάκτρων. Αυτή η διαδήλωση έχει πολλούς υποστηρικτές και στην Κύπρο ( με την συμπαράσταση των ‘φοιτητικών παρατάξεων’ φυσικά). Εξάλλου έχουμε περίπου 10000 φοιτητές στην Αγγλία. Αυτοί δεν θα επηρεαστούν αλλά θα επηρεαστούν οι επόμενες 10-15000 που έχουν για προορισμό των σπουδών τους την Αγγλία. Ενώ στα κολλέγια της Κύπρου ο αριθμός φοιτητών μειώθηκε από 7000 σε 3500.

Στατιστικά δείχνουν ότι οι γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να έχουν μια σκαλί μόρφωσης περισσότερο από αυτούς. Για παράδειγμα αν κάποιος τέλειωσε το λύκειο στέλνει τα παιδιά του πανεπιστήμιο. Ήρθε η ώρα της αλλαγής. Και αυτό θα γίνει λόγο της ελεύθερης αγοράς. Οι τιμές θα αυξηθούν με αποτέλεσμα η ζήτηση να μειωθεί. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η εκπαίδευση δεν είναι ένα απλό αγαθό αλλά ένα χρήσιμο προνόμιο που έχει δικαίωμα ο κάθε άνθρωπος. Πολλοί είναι υπέρ της ελεύθερης παιδείας.

Αλλά μέχρι ποιο σημείο θα σταματήσει αυτός ο ανταγωνισμός που οδηγεί την παιδεία σε εξαναγκασμό. Η παιδεία μέχρι τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι χρήσιμη και αναγκαία. Βοηθάει στην καλλιέργεια του ανθρώπου και στην κριτική σκέψη. Έτσι κρίνω αναγκαία την δωρεάν παιδεία μέχρι τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το πρόβλημα είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η διάρκεια κυμαίνεται από 3 χρόνια (στην Αγγλία) με 4-8 (στην Ελλάδα). Και έρχομαι να αμφισβητήσω τη παραγωγικότητα αυτής της εκπαίδευσης, τουλάχιστον όπως την χειρίζονται οι Κύπριοι φοιτητές. Η επαφή των Κύπριων φοιτητών με τις επιχειρήσεις είναι μηδαμινή. Στα μισά σεμινάρια είναι απόντες. Η επαφή τους με τη ξένη κουλτούρα είναι ελάχιστη. Σπουδάζουν ήδη με δάνεια, ή τα κληρονομούν από τους γονείς τους. Το 25% από αυτούς όταν τελειώσουν θα είναι άνεργοι (για διάστημα 6-24 μηνών). Ο μισθός τους είναι μόλις 1 ευρώ ανά ώρα περισσότερο από τους απόφοιτους των λυκείων.

Πως μπορούν να αξιοποιηθούν όλοι αυτοί οι επιστήμονες στην μικρή μας νήσο. Είναι δύσκολο γιατί η προσφορά πτυχιούχων είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Ο ανταγωνισμός μας αναγκάζει να αναζητούμε περισσότερα πτυχία για να κερδίσουμε μια δουλειά που δεν τα χρειάζεται. Πτυχία άχρηστα, καρφωμένα στους τοίχους. Αυτό κάποτε πρέπει να σταματήσει. Και η αύξηση των διδάκτρων στην Αγγλία ίσως να είναι η αρχή.

Υ.Γ . Υπογραμμίζω ότι δεν είμαι ενάντια στην παιδεία και την εκπαίδευση. Η αύξηση των διδάκτρων θα είναι εμπόδιο για μερικούς που όντως θέλουν και χρειάζονται να σπουδάσουν

14 comments:

 1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Ελα ομως που μιλούμε για τους κανακάρηδες της μάμας που πρέπει να μην τους λείψει τίποτε. Ποίος είναι τζείνος που θα κάμει πίσω και θα πει ο γιός μου/η κόρη μου/εγώ δεν τραβά για πτυχίο και ίσως δεν το χρειάζεται;; Οι παραπάνω θα πιάσουν ένα οποιοδήποτε πτυχίο και ίσως και μεταπτυχιακό, είτε το θέλουν είτε οχι, είτε με δανεικά είτε δικά τους, είτε στην Αγγλία είτε στην Ελλάδα....

  ReplyDelete
 2. u do have a point!tzinos pu eprepe na paei px idraulikos apofasizei na paei business administration!parolo pu sto telos en t xrisimopoia...omos i au3isi didaktrwn dn 8a t stamatisei touto!apla pistevo oi trapezes 8a ploutisoun akomi perisotero gt tote 8a ine akomi megalitera ta daneia!!!!tzame pu ekames 3.500 daneio me ena alfa toko tote 8a kameis megalitero daneio me akomi megalitero toko!an k meta3i mas ida polous koroupetous na spudazoun k na tron ts lires tn goniwn ts sta kazina tze panepistimio na men patoun!

  ReplyDelete
 3. Ή μπορεί απλώς να ανακαλύψουν οι Κύπριοι άλλες χώρες για σπουδές. Λέμε τωρα...

  ReplyDelete
 4. Εν καταλαβαίνω γιατί να στερήσεις την ευκαιρία σε κάποιον να μορφωθεί βάσει οικονομικού κριτηρίου.

  Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν "χαζές" σπουδές, τεμπέληδες φοιτητές που σπουδάζουν απλά επειδή πρέπει.

  Αλλά μήπως μια εναλλακτική λύση θα ήταν η επιλογή φοιτητών με αυστηρότερα κριτήρια; Όπως βαθμοί, γλώσσες; Ή ένας χρόνος προετοιμασίας στον οποίο θα "ξεσκαρτάριζες" και θα έμεναν όσοι θέλουν όντως να σπουδάσουν; (ανεξαρτήτως από την οικονομική τους δυνατότητα)

  Ή αντί να χτυπηθεί η παιδεία, θα μπορούσε να ενδυναμωθεί η εναλλακτική: τα πρακτικά επαγγέλματα, όπως υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, κλπ.

  Το ποσοστό ανεργίας δε θα έπρεπε να είναι απαραίτητα κριτήριο. Το πανεπιστήμιο εξυπηρετεί και άλλους σκοπούς, όπως το να διευρύνει τους ορίζοντες σου, να προκαλέσεις τις υπάρχουσες αξίες. Ενεν (μόνο) εργοστάσιο παραγωγής υπαλλήλων...

  ReplyDelete
 5. Στεράς την ευκαιρία σε κάποιον που θέλει να μορφωθεί βάσει οικονομικού κριτιρίου επειδή κάποιος άλλος θέλει να του πιάσει τζήντην κόλα μόρφωσεις. Ο ένας πάει για την κόλλα ενώ τον άλλον εν το κόφτει η κόλλα.

  Για το άλλο εγώ μιλώ μόνο για τη γενική κατεύθυνση τζαι όι την τεχνική που εν έσειει προβλήματα.

  Κατ'εμένα το να έβρεις δουλειά εν πολλά σημαντικό. ¨οσον για τους ορίζοντες σου, με τα μέσα που έχουμε σήμερα για μάθηση, κανένας εν μπορεί να σε σταματήσει για μια δια βίου μάθηση χωρίς την ανάγκη των πανεπιστημίων (με τη δική τους προπαγάνδα). Έξω στον κόσμο τζαι αν θα προκαλέσεις τες υπάρχουσες αξίες σου.

  ReplyDelete
 6. Aspromavro, εν εκατάλαβα ακριβώς τι θέλεις να πεις στις πρώτες 2 παραγράφους του σχολιου σου τζιαι άρα εν μπορώ να απαντήσω:) Μπορείς σε παρακαλώ να διευκρινίσεις;
  Ευχαριστώωωω

  ReplyDelete
 7. κόλλα = πτυχίο
  τεχνική κατευθυνση= τεχνικά επαγγελματα

  ReplyDelete
 8. καλημέρα aspromavro.ευχαριστώ για την διευκρίνιση.

  Εννα επιμείνω λίο στο θέμα των λεφτών. Προσωπικά εν εγνώρισα κανένα που να έχει λεφτά, να έχει τα προσόντα (βαθμούς), να ήθελε να σπουδάσει και να μεν εμπήκε στο πανεπιστήμιο. Αντίθετα ξέρω δύο περιπτώσεις που ενώ εθέλαν πολλά να σπουδάσουν, τζιαι είχαν τζιαι τον νου/βαθμούς, εν τα εκαταφέραν λόγω των διδάκτρων. Ο ένας επροσπάθησε να δουλεύκει ταυτόχρονα αλλά εν εγίνετου. στον 2ο χρόνο επαράτησε τα.
  Ένεν κρίμα τούτος ο άνθρωπος; Γιατί να μεν έχει την ευκαιρία;

  Τούτο που λαλώ εν ότι σίουρα ενώ: κάποιος πάει για την κόλλα ενώ κάποιον άλλον εν το κόφτει η κόλλα, το ποιος εν τούτος που θέλει/μπορεί να σπουδάσει εν εν ηθικό να το αποφασίζεις βάσει της πούγκας του.

  Για τούτο που λαλείς ότι ούλλο τζιαι πιο πολλοί θέλουμε όλο και παραπάνω πτυχία για να είμαστεν ανταγωνιστικοί, μπας τζιαι έβρουμε δουλειά, συμφωνώ 100%. Είμαι τζιαι εγώ μέσα σε τούτους που κάμνουν συλλογή τα πτυχία. Εν μπορώ να σκεφτώ μια λύση για τούτο. Σίουρα όπως είπες η Κύπρος εν πολλά μητσιά για να μας απορροφήσει ούλλους...

  ReplyDelete
 9. σκεφτειτε οτι ενα ιδιωτικο σχολειο στην κυπρο εν 7000 ευρω το χρονο τζαι τα διδακτρα στην Αγγλια εν 3200 λιρες, ουσιαστικα εν μουχτι.
  Πιστευω καλα καμαν που αυξησαν τα διδακτρα αλλα εν επρεπε να κοψουν τοσο πολλα την κυβερνητικη χορηγια προς τα πανεπιστημια. Τα τελευταια χρονια τα αγγλικα πανεπιστημια πεφτουν πολλα λογω ελλειψης χρηματων τζαι δεν μπορουν να ανταγωνιστουν τα αμερικανικα. Επισης αν τα πανεπιστημια ειχαν πολλες λιρες εμπορουσαν να βοηθουν ευκολα πολλους φοιτητες με οικονομικα προβληματα.

  ReplyDelete
 10. malakies auta pou lete

  ReplyDelete

 11. Χρειάζεστε ένα δάνειο για μια μεγαλύτερη επένδυση; Δάνεια για τη διεύρυνση; Δάνεια για νέες επενδύσεις; Δάνειο για την αποπληρωμή του χρέους και τους λογαριασμούς. Αναζήτηση δεν περισσότερες, χρηματοδοτική εταιρεία ΔΆΝΕΙΟ κεφαλαίου σε συνδυασμό με την οικονομική ΠΡΩΤΕΎΟΥΣΑ επιχείρηση ΔΑΝΕΊΟΥ, προσφέρει χαμηλότοκα δάνεια, μη εξασφαλίσεων. Είμαστε εδώ να Βάλτε και το τέλος στη φτώχεια και την ανεργία, επειδή ο καθένας έχει / του δική δυναμικό. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα, και θα είστε ένας από τους εκτιμημένους πελάτες μας.

  Σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας.

  ΚΕΦΑΛΑΊΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟΎ ΔΑΝΕΊΟΥ ΕΤΑΙΡΕΊΑ
  Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: capitalfinancialloanfirm@gmail.com
  Joanne Drew κ.

  ReplyDelete
 12. Γεια σας

  Είμαι ένα άτομο που προσφέρει διεθνή δάνεια.
  Με ένα κεφάλαιο που θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση δανείων μεταξύ
  ιδιωτών βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, που κυμαίνονται από € 5.000 έως € 800.000
  όλοι οι σοβαροί άνθρωποι είναι στις πραγματικές ανάγκες, το ποσοστό
  το ενδιαφέρον είναι 3% ετησίως. Χορηγούμε δάνεια Χρηματοοικονομικά, Υποθήκη, Δάνειο προς
  Επενδύσεις, δάνειο αυτοκινήτου, προσωπικός δανεισμός. Είμαι
  διαθέσιμη για να ικανοποιήσει τους πελάτες μου σε μέγιστο διάστημα 3 ημερών
  μετά την παραλαβή της αίτησής σας. Κανείς
  να αποφύγετε σοβαρά

  Η ηλεκτρονική μου διεύθυνση: annaaga71@gmail.com

  εγκάρδια

  ReplyDelete
 13. Γεια σε όλους, είμαι Joyce Ocar με το όνομα και είμαι από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.. Γράφω αυτή την επιστολή, διότι είμαι πραγματικά ευγνώμων για ό, τι ο κ. John Leo έκανε για μένα και την οικογένειά μου, όταν σκέφτηκα ότι δεν υπήρχε ελπίδα ήρθε και να κάνει έναν τρόπο για μένα και την οικογένειά μου, δανείζοντας μας δάνειο, με πολύ χαμηλό επιτόκιο 2%. Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ο Θεός έστειλε και γνήσια δανειστές δανείου στο διαδίκτυο, αλλά για να μου μεγαλύτερη έκπληξη πήρα το δάνειό μου χωρίς σπατάλη πολύ χρόνο, ώστε αν είστε εκεί έξω ψάχνει για ένα δάνειο οποιουδήποτε ποσού θα ήθελα να σας συστήσει στον κ. John Leo τη διαχείριση direc Tor της εταιρείας John Leo δάνειο γιατί είναι ένας Θεός έστειλε ο άνθρωπος που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας για πάντα.... Έτσι, αν θέλετε πραγματικά να κάνει μια καλύτερη ζωή χωρίς καμία έλλειψη Ταμείο.... Θα σας συμβούλευα να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω αυτού του e-mail παρακάτω {johnleoloancompany@gmail.com}

  ReplyDelete