15/04/2010

Τι είναι η πατρίδα μου

Η κατάρα του ανθρώπου είναι να μην έχει πατρίδα. Μακάρι να μπορούσε να γίνει πραγματικότητα η άποψη του Νίτσε ότι η πατρίδα του είναι όλη η γη. Αλλά δυστυχώς έχουμε μόνο μια πατρίδα ή ακόμη κάποιοι δεν έχουν καμία πατρίδα.

Αλλά τι είναι η πατρίδα. Εγώ δεν είμαι κατάλληλος να απαντήσω αφού δεν έχω αντικειμενική άποψη. Έχω μόνο μια πατρίδα και αυτή είναι η Κύπρος. Για μένα πατρίδα είναι ο τόπος όπου σε βλέπουν σαν δικό τους, δεν ντρέπεσαι γι’ αυτό που είσαι. Είναι εκεί όπου έχεις τους φίλους σου. Την οικογένεια σου. Έχετε τις ίδιες νοοτροπίες, την ίδια κουλτούρα, το ίδιο χρώμα, μιλάτε την ίδια γλώσσα. Είναι η βάση σου.

Ο ξενιτεμένος, ο μετανάστης που ζει σε άλλη χώρα είναι καταραμένος, η ψυχή του περιπλανιέται στο κενό. Θεωρείται ξένος και από τις δύο πιθανές πατρίδες του. Τι κρίμα. Μπορεί να τιμά τα ήθη και τα έθιμα του τόπου του περισσότερο από εμάς. Αγάπα αυτό τον τόπο. Παρακολουθεί από μακριά την κάθε εξέλιξη του τόπου του. Όπου βρεθεί θα μιλήσει για την πατρίδα με τα καλύτερα λόγια. Το θέμα τις συζήτησης με τους φίλους τους, επί το πλείστον μετανάστες από τη πατρίδα, είναι για την Κύπρο. Η κουζίνα τους είναι κυπριακή. Θα τους στείλουν χαλλούμι από την Κύπρο. Δεν ταξιδεύουν τον κόσμο. Οι διακοπές τους είναι δεδομένες. Να επιστρέψουν στη πατρίδα τους. Αυτά ευσταθούν για την πρώτη γενιά μεταναστών.

Όταν επιστρέψουν στη Κύπρο, ο κόσμος τους βλέπει με προκατάληψη. Και αυτοί θυμούνται την χώρα που πέρασαν τα προηγούμενα τους χρόνια. Ξαφνικά νιώθουν απόμακροι από την πατρίδα τους και συνδεδεμένοι με την χώρα όπου διαμένουν. Εμείς στην Αγγλία κάνουμε αυτό. Το ‘αυτοί’ έγινε εμείς. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουν μια πατρίδα. Αναφέρονται στο ‘εμείς’ μόνο όταν μιλούν για τους άλλους. Ψεύδονται. Δεν έχουν εμείς.

Επαναλαμβάνω. Τα αισθήματα που έχεις για την πατρίδα δεν μετράνε. Για να έχεις μια πατρίδα πρέπει να έχεις την ίδια γλώσσα, την ίδια προφορά, την ίδια νοοτροπία, το ίδιο χρώμα, την ίδια κουλτούρα, ήθη και έθιμα, να έχεις τους φίλους σου και την οικογένεια σου. Μόνο έτσι δεν θα σε δουν σαν ξένο.

Και ας λένε αυτοί που δουλεύουν στις Βρυξέλλες ότι δεν το μετάνιωσαν ποτέ που έφυγαν από την πατρίδα τους. Ευχαριστώ, δεν θα πάρω.
Δες τε την έρευνα του Παύλου Τσίμα
Τι είναι η Πατρίδα μου

7 comments:

 1. "στα ξένα είμαι έλληνας και στην ελλάδα ξένος"

  "πατρίδα μου είναι εκεί που μίσησα και με μισήσαν περισσότερο από οπουδήποτε αλλού"

  δεν νιώθω πατρίδες γιατί δεν υπάρχουν..πολύ όμορφη η ανάρτησή σου.

  ReplyDelete
 2. teleio post!patrida ine eki pu ine to spiti mou!afto ine i patrida mou, i litrosi mou:p

  ReplyDelete
 3. "στα ξένα είμαι έλληνας και στην ελλάδα ξένος"

  Περιορίζεις πολύ την έννοια της Πατρίδας.
  Πατρίδα μου εμένα είναι όλος ο Ελληνισμός.

  ReplyDelete
 4. δεν κατάλαβες το νόημα των λόγων μου, μα και έτσι να το πάρεις, πάλι αυτοπεριορίζεσαι..δική μου πατρίδα είναι όλος ο κόσμος...δεν υφίσταται ο ελληνισμός ως ευρύτερη έννοια,

  ReplyDelete
 5. Εν αναγνωρίζω την Γαλλία, την Πολωνία, την Ολλανδία, την Σουηδία κτλ κτλ ως Πατρίδες μου..
  Συγγνώμη αλλά νιώθω ξένος εκεί...

  ReplyDelete
 6. Ανώνυμε
  δεν είμαι σίγουρος αν νιώθεις όλο τον ελληνισμό πατρίδα σου. τον μαύρο απο την αιθιοπία των έλληνα των θεωρείς ξένο;

  ReplyDelete
 7. Πολύ ωραίο post. :) πατρίδα σου είναι όπου είναι η καρδιά σου..

  ReplyDelete